Site Overlay

rezistență


Editura Cartea Romanească, 2016

Volumul a fost nominalizat la Premiul Național Mihai Eminescu, Opera Prima, Premiul Iustin Panța și la premiul Tânărul poet al anului 2016, în cadrul Galei Tinerilor scriitori.

FRAGMENTE          SITE EDITURĂ

Cronici

ˮSemnătura Alinei Purcaru e, înainte de toate, lexicală. Modelând ludic un limbaj diaristic pe care îl stăpânește cu măiestrie, poeziile ei devin discursuri autonome construite dintr-un amalgam de termeni din sfere semantice diferite, aparent incompatibile, ce reușesc să configureze o amprentă stilistică subtilă și «extravagantă»ˮ (Anamaria Mihăilă)

CITEȘTE CRONICA

ˮCu abilitatea ei de a trece dincolo de suprafața abrazivă a cuvintelor și cu tonul ei neutru, de parcă sunetele s-ar imprima fără ocol, poezia Alinei Purcaru e în același timp directă și sofisticată. Biciuitor decupată și generos deschisă. Înainte de a fi citită ca o carte de poeme confesiv-reflexive, rezistență arată cum transparența ascunde uneori o umbră și străvezia economie de tropi poate camufla rafinamentul poeticitățiiˮ (Geațiela Benga)

CITEȘTE CRONICA

ˮAlina Purcaru preferă liniștea, grația, detașarea, chiar și atunci când scrie despre lucruri incomode: „cruzimea se arată în forme/pe care le recunoști/din ce în ce mai puțin// și în asta nu e nimic nou” (o formă de grație, p. 8).
Poezia ei este o formă de distrugere, de minare, dar din ruine se recompune o nouă realitate. Însă totul se petrece sub semnul liniștii, nimic nu pare grăbit, nu pare definitiv.ˮ (Ion-Valentin Ceaușescu)

CITEȘTE CRONICA

ˮPuternic interiorizate și intelectualizate, poemele bine strunite indică un imaginar exploziv, cu un mare potențial, care irizează discreția vocii poetice. Părând scrisă dintr-o singură suflare, rezistență este o carte despre o viață comprimată într-o zi sau care, datorită ritmului alert și abundenței detaliilor, se confundă cu o zi, iar atenția compulsivă la detalii, perfecțiunea frazării și multitudinea de flashuri vitaliste evocă atmosfera din Doamna Dalloway.ˮ (Anastasia Gavrilovici)

CITEȘTE CRONICA

ˮrezistenţă, debutul în poezie al Alinei Purcaru, la Cartea Românească, este o coborâre dureroasă în sine şi, în acelaşi timp, o întoarcere victorioasă în braţele poeziei şi ale lumii. ˮ (Smaranda Liubov)

CITEȘTE CRONICA

viteza critica

între timp, am deprins noţiuni noi,
intrări preţioase într-o lucrare de specialitate –
un foarte util dicţionar explicativ al desprinderilor.

ce ne ajută e siguranţa
că va exista mereu un spaţiu
pentru aceste geometrii,

că ne vom recunoaşte, chiar cu ochii închişi –
sclipiri ţâşnind hipnotizant,
năucitor,

viziuni fulgurante
nu se arată decât în gol,
la înălţime
şi în cel mai mare secret.

ce ne ajută e că niciun corp nu poate să cadă
constant
cu o viteză mai mare decât poate suporta;
că există această asigurare
şi că niciun accident
n-o poate schimba.

tulburări emoţionale sezoniere

stau într-un singur punct,
de la mine din curte
şi sunt zile când nu mă mişc

de acolo
te descriu încontinuu
ca să pot închide
cercul cruzimii.

nu există alţi complici în afară de mine.

îmi petrec orele de siestă cu foşnetul plopilor între tâmple,
fac talismane din sâmburi de cireşe,
estimez, mă încurc,
pierd şirul.

trăiesc cu impresia că totul se petrece la nivelul copacilor.

recunosc mâinile scormonind prin frunziş,
degetele care caută
fructele noi,
retina atacată de lumină.

Scroll Up