Site Overlay

Topic: Ultimele carti

Un secol de poezie româna scrisă de femei

Am avut în prima parte a anului trecut ideea unei antologii de poezie care să încerce să acopere varietatea de viziuni, orientări și discursuri ale scriiturii feminine din primele două decenii ale secolului al XXI-lea. Am realizat însă la timp că nu sînt eu cel chemat – sau cel mai potrivit – să o facă, iar antologia realizată de Alina Purcaru și Paula Erizanu, Un secol de poezie română scrisă de femei, al cărei prim volum a apărut la sfîrșitul lui 2019 la Editura Cartier, a picat la fix pentru a-mi dejuca orice părere de rău sau sentiment că un proiect necesar a rămas doar o schiță lăsată să zacă într-un sertar.

Indigo

Ceea ce la un moment dat pare că Alina oferă cu generozitate este brusc închis între paranteze care delimitează informații indirecte, segmente de spaime, formule existențiale absconse & definiții incerte. E un joc textual de-a v-ați ascunselea, pe parcursul căruia numeroasele înfățișări ale actantului – aceste mereu multiplicate personaje-Ianus – trec prin fața cititorului învăluite în ceață, intenția fiind aceea de a-l induce încă o dată în eroare și de a da confesiunii un aer enigmatic.

Catrina și marele domn Somn

Ilustrațiile din carte, realizate de Mihaela Paraschivu au fost selectate pentru a decora standul României la Târgul de carte de la Bologna, în 2018, unde am participar alături de ilustratoare.

Alte 10.000 de semne /Otros 10.000 caracteres

Această carte continuă proiectul foarte inspirat coordonat de Simona Sora în volumul bilingv, româno-englez, 10.000 de semne/ 10.000 characters, apărut anul trecut în traducerea lui Alistair Ian Blyth și reafirmă un mod de antologare care lasă mult spațiu de reprezentare autorilor, ei fiind cei care aleg cele 10.000 de semne pe care le consideră cele mai valoroase ori semnificative pentru ceea ce au scris.

Scroll Up